Mango- en rijstsalade met kokos (Ottolenghi)

Deze kleurrijke salade van Ottolenghi is een zomers gerecht dat we toch graag in de winter op tafel zetten, net omdat de kleuren, smaken en geuren ons doen dromen over lange, zwoele zomeravonden.

Het is een gerecht met heel veel smaak, tenminste als je kiest voor goeie ingrediënten. Zo mogelijk nog lekkerder als je de salade enkele uren van tevoren maakt (maar let wel op dat je ze op kamertemperatuur serveert, niet te koud).

Een heel mooi gerecht ook!

De opgegeven ingrediënten zijn voor 4 personen maar dat is nipt voor ons gezin met 2 kleuters. Wij gebruiken altijd wat meer rijst, 2 mango’s en wat meer paprika – wij zijn allemaal grote eters, en al helemaal als het lekker is. Als de kinderen mee-eten houden we een deel van de chili apart.

Heb je geen Thaise basilicum dan kan je deze vervangen door gewone basilicum, maar het loont de moeite om op zoek te gaan naar de aromatische Thaise variant of om deze te planten in je kruidenbak. Opgelet, in de winter overleeft de plant enkel binnen.

Ingrediënten voor 4p

100gr pandan- of basmatirijst
1 theelepel boter
130ml water
20gr Thaise basilicum
150gr rode Camarguerijst
1 rode paprika, in dunne repen
10gr muntblaadjes, grof gesnipperd
10gr koriander, grof gesnipperd
2 bosuien, in dunne ringetjes
1 verse rode chilipeper, fijngehakt (verwijder eerst de zaadjes en zaadlijst)
Geraspte schil en sap van 1 citroen
1 grote mango of 2 kleinere, geschild, in blokjes van 2 centimeter  – zorg voor een mooi, rijp exemplaar.
60gr geroosterde en gezouten pinda’s, grof gehakt
50gr kokosvlokken
2 eetlepels arachideolie
25gr gefrituurde sjalotjes (zelfgemaakt of gekocht)
Zout

 

Zo ga je te werk

Kook eerst de 2 rijstsoorten. Doe de pandan- of basmatirijst en de boter in een kleine kookpan en zet op een zacht vuur. Voeg een beetje zout, het water en de helft van de basilicum toe (laat de blaadjes aan de steeltjes zitten). Breng de rijst aan de kook, zet een deksel op de pan en laat  zachtjes gaar worden volgens instructies op de verpakking. Verwijder de basilicum en gooi deze weg. Giet de rijst in een schaal en laat afkoelen.

Kook de rode camarguerijst in een royale hoeveelheid water in circa 20 minuten gaar. Giet af en laat afkoelen.

Pluk de blaadjes van de overgebleven basilicum en hak ze grof. Doe ze in een grote mengkom. Voeg de witte en de rode rijst toe. Voeg dan alle andere ingrediënten toe behalve de sjalotjes. Meng alles losjes; doe dit voorzichtig zodat de mango mooi blijft.

Proef en breng de salade op smaak met zout en peper. Bestrooi net voor het serveren met de gefrituurde sjalotjes.

 

Bron: Yotam Ottolenghi, Plenty

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.