Granola met banaan en veenbessen

Ik ben geen ochtendmens, en dat is héél zacht uitgedrukt. Opstaan maakt me elke dag opnieuw lichtjes depressief, ook al heb ik alleen maar leuke dingen gepland. Het enige medicijn tegen mijn torenhoge ochtendhumeur is een lekker en uitgebreid ontbijt. Mijn vaste waarden zijn fruit, yoghurt en granola. Oh boy do I love my home made granola! Supermakkelijk om zelf te maken, je kan er eindeloos mee variëren naargelang wat je lekker vindt of wat je in huis hebt, en – ook altijd mooi meegenomen –  je weet exact wat je eet.

Dit recept maakte ik eerder deze week en het valt hier in de smaak bij groot en klein!  Je haalt er ongeveer 30 porties uit.

Ingrediënten

Zo ga je te werk

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Meng de havervlokken, de zonnebloempitten, de pompoenpitten, het lijnzaad en het zout in een grote mengkom.
  • Pel de bananen en plet ze met een vork tot moes. Meng hier de olie en de agavesiroop goed onder, en doe deze moes bij in je mengkom. Meng alles met de hand goed door elkaar totdat je een ietwat korrelige maar nog redelijk vochtige brei overhoudt (zalig, een recept waarbij je je handen echt vuil kan maken. Is dit niks voor jou dan kan je net zo goed alles mengen met een vork)
  • Stort de brei uit op een bakplaat ; verdeel eventueel over twee bakplaten zodat de laag granola niet te dik is. Laat 10 à 20 min bakken op 180gr, naar smaak. Tussendoor even goed omroeren.
  • Voeg de laatste 5 minuten de geroosterde kokosschilfers toe.
  • Laat goed afkoelen en voeg dan de rozijnen en de veenbessen toe.

Je kan deze granola 4 tot 6 weken bewaren in een goed afgesloten doos (maar serieus – bij wie gaat dat zolang mee?!)

Ons oordeel

Een granola boordevol smaak en crunch. Ik vind dit een luxevariant omdat er relatief weinig havervlokken inzitten en des te meer ander lekkers. De banaan ruikt lekker en zorgt voor natuurlijke zoetheid.

Ik hou van een geroosterde smaak dus liet de granola de volle 20 minuten bakken. Let wel op dat je de kokos niet te lang laat meebakken, zeker als je al een geroosterde variant gebruikt. Kokosschilfers branden snel aan.

De inhoud van onze doos is na enkele dagen al erg geslonken – dat zegt genoeg.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.