Foodie van de maand: Katrien

Als klein meisje werd ik begeesterd door de kookkunsten van mijn grootmoeder, die mij een verfijnde Franse keuken leerde kennen. Zij schotelde ons altijd een driegangenmaaltijd voor, en ook nu staat er bij mij elke dag een pot verse soep op het fornuis. Zalig vind ik dat!

Als student kookte ik graag en vaak uitgebreid voor vrienden, en tijdens mijn vele reizen groeide de liefde voor de keuken uit het Midden-Oosten. Ik heb vele jaren in de horeca gewerkt en heb hier heel wat ervaring opgedaan. Ik heb heel fijne herinneringen aan het samenwerken met professionele koks, en heb ontzettend veel van hen geleerd, net als van mijn grootmoeder destijds.

Ondertussen ziet mijn leven er weliswaar ietwat anders uit – ik combineer nu een drukke job met een gezin met kinderen – maar koken en eten blijft centraal staan in mijn leven en in dat van mijn gezin. Koken is een creatieve uitlaatklep geworden. Gezond, lekker, seizoensgebonden en altijd vers gemaakt, daar ga ik prat op.

Nu tijdens de wintermaanden serveer ik vooral hartverwarmende klassiekers uit mijn grootmoeders keuken (witte kool met curry en lamsgehakt, met zuurdesembrood uit de houtoven, mmmm…)  en gerechten uit het Midden- Oosten – maaltijden die ons het kille Belgische weer doen vergeten.

Ik haal heel wat inspiratie bij Einat Admony, een vrouwelijk chef uit Tel Aviv die in New York een heel boeiende meltingpot van gerechten op tafel tovert. Ook haar levensverhaal boeit me trouwens! Dichter bij huis volg ik Sergio Herman. Zijn boek Simple Food is een topper, met heel wat recepten die ik mijn gezin kan voorschotelen. Voor de onbereikbare gastronomie ga ik met veel plezier naar één van zijn restaurants 🙂

Als het eens wat sneller moet gaan (leven met kleine kinderen, weet je wel) vind ik One Healthy Family fantastisch, het kookboek van Ellen De Meulemeester om gezond en snel te koken voor het hele gezin.

Mijn tip bij het koken? Goeie ingrediënten en bovenal, kruiden! Goeie kruiden maken een wereld van verschil op je bord.

Ik bestelde onlangs enkele mooie producten bij Foodiemarket (heel wat bio!). Sommige daarvan gebruik ik nu al regelmatig, en met andere wil ik graag zo snel mogelijk aan de slag: wild anijszaad, rode ras el hanout, rode palmolieappelazijn met honingolijfolie met basilicum, gegrilde sesamolie,   zwarte quinoa, agavesiroop met limoenbio kokosbloesem-suiker en biologisch kokosmeel.

 

Katrien, 37, leerkracht, mama van Paulien en Jeroom, fan van de buurtbakker die overheerlijk vers speltbrood bakt in 9 varianten, The Food Hub en Patisserie ZUUT in Leuven (voor als de tijd of goesting ontbreekt om zelf aan het bakken te slaan).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.