Bavaroistaart van zoute karamel en quinoa-en walnootbodem

Ik pikte dit recept op tijdens onze kersttrip naar Zweden (♫ we reizen om te leren! ♫). Het is een creatie van Sara Hultberg, een aanstormend talent dat in 2014 tot Sweden’s Young Pastry Chef Talent of The Year werd uitgeroepen.

Ik had mezelf verplicht om na nieuwjaar minstens 1 week te wachten om aan de slag te gaan met zoetigheid – bijna gelukt! Nu, er zit quinoa in dit recept, dus maak jezelf gerust wijs dat deze taart lief is voor je lijf. Yes!

Ons oordeel

Een lekkere en leuke taart om indruk te maken op je tafelgenoten! Het zoete van de bavarois wordt door de frisse en ietwat zurige smaak van de granaatappel in evenwicht gehouden.  De notenbodem geeft veel smaak en krijgt extra crunch door de quinoa, en contrasteert daardoor mooi met de zachte textuur van de bavarois.

Voorzie voldoende tijd om deze taart te maken – ze moet 6u opstijven in de diepvries. Geloof me, ze is het wachten waard 🙂

Ingrediënten voor 12 porties

Voor de bodem

100gr walnoten
150gr boter (op kamertemperatuur)
140gr suiker
50gr gepofte quinoa
3gr bakpoeder

Voor de karamelbavarois

175gr melkchocolade, in stukken
2 gelatineblaadjes
60gr suiker
50ml water
150ml melk
4 eigelen
een halve theelepel zout
225ml room (ong 35% vetgehalte)

Voor het chocoladeglazuur

100ml water
80gr suiker
75ml room (ong 35% vetgehalte)
10gr donkere chocola
20gr cacaopoeder
1,5 gelatineblaadjes

Om te decoreren

1 dl granaatappelpitjes
evt wat cacaopoeder

Zo ga je te werk

  1. Bodem: Verwarm de oven voor op 175°. Hak de walnoten – zorg dat er nog wat stukjes inzitten. Meng de noten met de suiker, de boter, de quinoa en het bakpoeder. Druk dit mengsel aan in een taartvorm met een losse bodem (ongeveer 24cm diameter). Bak gedurende 15min in het midden van de oven. Laat afkoelen.
  2. Bavarois: Giet het water en de suiker in een kookpan en laat zachtjes inkoken tot je een goudgele karamel krijgt. Week de gelatineblaadjes ondertussen in koud water (ongeveer 5 min).
  3. Haal de kookpan met de karamel van het vuur en voeg geleidelijk de melk toe – roer hierbij voortdurend. Voeg de eigelen en het zout toe en verwarm dit mengsel tot 83° terwijl je voortdurend roert.
  4. Haal de kookpan van het vuur en laat de uitgelekte gelatineblaadjes smelten in het beslag. Voeg de chocoladestukken toe en meng goed tot de chocolade volledig gesmolten is en het beslag helemaal glad is. Gebruik hiervoor evt. een staafmixer. Laat afkoelen.
  5. Klop de room licht op en meng voorzichtig door het beslag. Giet het beslag uit over de quinoabodem. Laat de taart 6u opstijven in de diepvries.
  6. Glazuur: Meng alle ingrediënten behalve de gelatine in een kookpan en verwarm op een laag vuur. Laat een half uurtje sudderen. Week de gelatine in koud water (ongeveer 5 min). Haal het glazuurmengsel van het vuur en laat de uitgelekte gelatineblaadjes erin smelten. Laat afkoelen.
  7. Afwerking: Haal de taart uit de vorm en laat ze ontdooien. Dit duurt ongeveer 20min bij kamertemperatuur of een uur in de koelkast. Poeder evt wat cacao over de taart en decoreer met het glazuur en de granaatappelpitjes.

 

Bron: Sara Hultberg voor Allt Om Mat

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.